гласовете ви не чувам

29.05.2012 § 3 Коментари

Застраховам се, че тази публикация ми е трудна. Темата е трудна и първо трябва да обясня какво да имаш глас. Това няма да го направя. Не е като да не съм мислил по въпроса. Знам, че така ще е неясно. Но пък от друга страна, може някой да се замисли какво е да има глас.

Чета  български и написани на английски блогове. Това, което днес ме озари беше, че не виждам истински – автентичен глас сред блогърите в България. Може да ме контрирате, че не е така. За съжаление тези съществуващи гласове не са уникални, автентични. Те повтарят нечии чужди, даже малко неадекватни вече идеи и идеологии. Тоест това не е твоя глас, това е глас имитация на нечии друг глас или гласове.

Автентичните идеи и гласове са там съществуват, но хората не са ги осъществили. Мълчат и понякога се чува частица от тях, но не е глас. Цялата публикация е провокирана от изказването на един режисьор, за мечтата на едно момиче да стане чалга певица. Той не харесва чалгата, но вижда човешкото в тази мечта и не я осъжда само, защото е свързана с чалгата, дори признава значението на тази музика, макар да не я харесва. Това беше една уникална, автентична, човешка гледна точка. Но беше просто спомената между другото, не беше глас, беше просто бележка между другото.

Както виждате липсата на глас не е само в блоговете, тя е в цялото ни общество. Дилетантския ми анализ е:

 • Няма автентични гласове, защото статуквото вътрешно създадено в теб или външно чрез другите ги унищожава.
 • Няма култура и разговор за това какво е да промениш или да се изправиш срещу статуквото. Тази тема не се дискутира или разговаря за нея. Може би защото се асоциира с нещо вредно за колектива или за зло като замисъл. Интересувал съм се от темата. Промяната на статуквото не е задължително разрушителна, но винаги има опозиция и винаги има някаква форма на съпротива, която трябва да преодолееш, дори във великите свободни САЩ.

Този блог също няма глас. Доскоро беше преднамерено без глас. Сега се опитвам да разбера смисъла в това да си изразявам гласа в блог и има ли смисъл и ЗАЩО. Не че нещо сериозно съм се замислил, между другото само 😀 .

Advertisements

§ 3 Responses to гласовете ви не чувам

 • Amelie каза:

  Този текст провокира и води към сериозен размисъл по темата. Благодаря ти за него.

  • Georgi каза:

   Наистина е важен въпрос водещ до други важни въпроси след себе си. Но както и ти казваш е много труден въпрос.
   Според мен намериш ли адекватен отговор това може да ти преосмисли живота до някаква степен.

 • Унгурин каза:

  Няма разбирателство в автентичността. Няма удобство, няма и внимание. Нещо се харесва, същото се преповтаря, защото резултатът е положителен. Хората искат щастие, но не и искреност. Странна ми е представата за неискрено щастие, но все пак на такова ми прилича. Гласът трябва да ехти, за да впечатли. Самият, кратък автентичен крясък лесно се забравя.

Какво мислиш ти за това?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading гласовете ви не чувам at времето.

meta

%d bloggers like this: