чудо – откровено за свободата по телевизия

06.03.2012 § 4 Коментари

За пръв път чувам да се говори откровено по телевизия. Двама от събеседниците дори бяха учудени, от това, че се случва (по мимиките им). Въпреки че, доста абстрактно се говореше, се говореше за неща, за които се мълчи, може би целенасочено. Смятам това е единственото стойностно излъчване на предаване, което е било в тая телевизия. По принцип и самото предаване не харесвам. Това последно излъчване Мира Баджева каза, че иска да завърши добре и чисто и го направи. Пожелавам и това да я доведе до по-смислени бъдещи проекти! Следва видеото за свободата в България, първия път, който виждам да се говори истински по темата. Страшното е, че има неписано правило сред медийните говорители да не са критични към теми дори близки до това, което правят – медиите. В случая имаше критично отношение. Много може да изпиша за мислите, които предизвика това предаване, но вие го вижте и сами си преценете.

Две идеи, които са отдавна и са доста засегнати в разговора са:

 • условната власт (почти няма за нея на български) – “Wins submission by changing beliefs. Persuasion, education, habituation, social commitment to what seems natural, proper, right causes the individual to submit to the will of another or others. Submission reflects the preferred course; the fact of submission is not recognized. Conditioned power is central to the functioning of the modern economy and polity, and in capitalist and socialist countries alike.” (Galbraith, page 5,6) от книгата му The Anatomy of Power (може да се намери само в антикварни книжарници, издавана (изд. Христо Ботев) е в началато на 90те в България)
 • Един американец открито проповядва развитие на условната власт в политиката и войната под името мека власт (soft power)
Advertisements

§ 4 Responses to чудо – откровено за свободата по телевизия

 • Amelie каза:

  Прав си, така е – предаването си струва, идеите на Гълбрайт (аз го имам на български), също.
  Поздрави! 🙂

 • Георги каза:

  Гълбрайт в предговора казва, че литературата по темата за властта е доста неразбираемо написана за хора, които не изучават темата. Казва, че книгата му е опит за по-раззбираемо синтезиране и обяснение. (ти си го знаеш де нали си я чела) Аз мисля, че тя е основополагаща по темата за властта, но е писана доста отдавна и идеите в нея са претърпели, според мен, развитие, но основата си остава. За властта според мен има някакво притеснение да се говори и пише и не се прави много открито.
  На следващия линк може да се прочете обощение на книгата му, която и без това е тънка http://abridge.me.uk/doku.php?id=the_anatomy_of_power .

  Поздрави!

 • Георги каза:

  Гълбрайт е един от най-любимите ми икономисти, от когато карах предмета „Икономически теории“. Имаше още давама трима, които също ми харесаха, с теориите си.

  А от, когато учех висше са станали популярни още по интересни икономисти напр. Paul Romer и William Brian Arthur, но не се интересувам активно, сигурен съм има по-ново поколение от добри икномисти.

 • Amelie каза:

  Така е. Аз си купих книжката на Гълбрайт в 9-ти клас, прочетох я няколко пъти и се заплених от него. Не е много ясно какво съм разбрала тогава, когато нямах почти никаква систематизирана информация по темата, но той е един от онези, които съм открила с „пресен ум“ и слабостта ми към него остана.
  Поздрави! 🙂

Какво мислиш ти за това?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading чудо – откровено за свободата по телевизия at времето.

meta

%d bloggers like this: