има начин

15.02.2012 § 3 Коментари

Сега около АСТА и подобните и пропищяха много „творци“ и творци.
Аз пък на няколко места казах, че е възможно творците да печелят и без посредници-изедници. Веднага поискаха да кажа как, ама е много трудна задача, а и аз бегло съм запознат с бизнеса с книги. Направо е за цяла книга над 400 страници (а стила ми е да пиша кратко) и блог по темата да следи развитието на бизнеса с книги. Та мога само да кажа на желаещите да разберат новите начини на правене на пари от творците – Който търси намира, аз друго търся в момента.

В Интернет има много качествени български творци. Пиша за пишещите творци, че тях следя. Има от всичко есета, разкази, политическа и обществена публицистика и анализи, стихове, не мога да ги изброя, защото някои даже не знам в какъв жанр да ги сложа. Те са там, бисерите, качествените творения, сред посредствените опити (които са не по малко важни без тях нямаше да се изградят в качествени).

Някои от тях са написали книги и от писаното в Интернет, и на някаква друга тема. Не се страхуват, че таланта им е ограбен парично, а го раздават свободно. Това, че са издали книги не ги прави по-добри, това че пишат в блог не омаловажава творчеството им. Това, което е от значение е, че пишат добре, качествено и докосват хората.

Да не съм голословен, ще дам два примера с блогове за добра хумористична проза:

Да се занимаваш с бизнеса на творчеството си не е пошло (може да е достойно) и е трудно. Така че търсете начин, аз мога само да ви уверя, че го има.

Advertisements

§ 3 Responses to има начин

 • Светла каза:

  Има начин разбира се!
  Тия дни покрай разговора, който заформихме си помислих, че ако блогърите пишещи литература, някак се обединим, можем да започнем с общи усилилия да се издаваме и да се разпространяваме и продаваме чрез нета.
  Ще опитам да инициирам този процес, пък да видим в каква посока ще поеме.

 • Георги каза:

  В България като се говори за организиране обикновено се има в предвид някакъв вид йерархична структура. Според мен ще е неефективно такова организиране и то сред творци. Знам, че не си писала в коментара за това само изказвам опасенията си. Аз смятам подготовката за важна и вместо обединяване бих го формулирал като започване на обхващащ повече хора и организации диалог. Това може да се осъществи под формата на уебсайт-общество (тип форум или нещо подобно) с идеална цел. Там да се обсъждат идеите и възможностите за издаване или каквото е наболяло. Като не е нужно да се ограничава до творците „Човешката библиотека“ и „е-Книги“ съм почти сигурен също биха участвали в подобна дискусия. А от там може да се родят индивидуални партньорства или обединени позиции и решения. Пиша за нещо като този форум http://www.gamedev-bg.net/phpBB3/index.php. Донякъде, и като този http://www.graphilla.com

 • Бойко направи страхотен PR с АСТА, много добре я изигра тая работа

Какво мислиш ти за това?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading има начин at времето.

meta

%d bloggers like this: