Наръчник за Интернет

12.01.2012 § Вашият коментар

Темата е много голяма, но аз ще я опростя доста.
Оказва се, че да получиш това, което искаш от хората (важи и за някои сайтове) в Интернет си има определени неписани правила както и в офлайн живота. Ама това е Интернет и някои милозливи хорица споделят част от тях. Да дам два примера все пак.

Тези два примера са за компютърджии. Но не се заблуждавай оо ти непросветений 😉 , че само компютърджиите си имат неписани правила (макар те най-ясно да ги описват). Ето ти още два примера за не компютърджии.

  • Netiquette – старичка е и от една страна традициите не са това което бяха, а от друга бъдещето се гради върху миналото.
  • The Virtual Handshake –  доста обща може и да е полезна ако имате предишен опит и желание то допроучите нещата.

Това са общи примери. За всеки начин на комуникация има определен протокол макар да не е много стриктен. Например блогове, туитър, разните форми на чат да не говорим за социалните мрежи и техните подобия. Хората по навътре в съответното средство на общуване ги знаят тия правила (протокол). А има и маркетингови звезди, които леят пот да разберат и опишат тези правила та да изкарат и те бедните някой долар.

Според мен тези правила са за да не се саморазрушат онлайн обществата и да е по ясно, безопасно и гладко общуването с другите в Интернет. Но не се плаши, ако не знаеш правилата. Спокойно може да си общуваш, защото има много като теб, най-много да се почустваш неприятно или да не ти се получи като срещнеш някой, който знае правилата.

До сега не съм срещал наистина добър наръчник за Интернет във смиъла,в който пиша тук.

По старобългарска традиция от времето на Паисий ще проявя скромност и смирение и ще призная, че този автор също не е вещ в правилата. Но като син на своето време не мога да не спомена, че все пак някои от тях знам.

Advertisements

Какво мислиш ти за това?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Наръчник за Интернет at времето.

meta

%d bloggers like this: