как знанието създава промяна?

02.11.2011 § Вашият коментар

Не разбирам от психология, така че имайте го в предвид.

Само по себе си знанието и информацията, която го е създала, не могат да предизвикат промяна.

Две неща могат да предизвикат промяна, с помощта на знанието. Промяна на навиците (двигателни, умствени, психически и т.н.) и вярванията (религиозни, научни, екзистенциални, и още много).

Навиците се променят от знанието, когато използваме знанието за нещо. Така придобиваме някаква способност, която създава навици.

Вярванията се променят от знанието, когато ни убедят да повярваме в даденото знание. Така новото знание заменя предишните ни вярвания.

Това го пиша във връзка с въодушевлението, че новия свят на знанието или информацията ще предизвикат промяна в човечеството. Това е така промяната в човечеството ще е по-бърза в сравнение с преди. Защото има повече хора, които да ни убеждават и повече възможности за използване на знанието. Обаче, дали от това ще излезе нещо по-добро не е сигурно. Зависи как може да бъде убеден, човек, с какви средства. Дали емоционални или основани на добра преценка. Убеждаването може да направи човека по-добър, но и да го направи зависим. Навиците, които си създаваме носят със себе си определено значение, предразсъдък. Помислете само за термините от комунистическото ни минало. Те издават какви навици начин на вършене нещата е имало. Подобно е и със разцвета на индустриалната революция. Навиците са предопределяли и гледната точка към света ни.

Ускорената промяна чрез знанието има потенциала да е добра и да е лоша. Някои от нещата, от които зависи са хората, които създават и разпространяват знанието и хората, които възприемат знанието.

Advertisements

Какво мислиш ти за това?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading как знанието създава промяна? at времето.

meta

%d bloggers like this: