искаме да сме богове

14.10.2011 § 2 Коментари

Следващите ми мисли не са завършени, само нахвърлям някои идеи, които вярвам са верни.
В компютърния свят съществуват два идеала за изкуствения интелект или мислещата машина и за виртуалната реалност. Май има и други, но ще пиша за тези.

Виртуалната реалност
Още през 90те се говореше за виртуална реалност, а аз не схващах къде е тя. Като се позапознах повече с компютърния свят разбрах какво са имали в предвид. Софтуера е една реалност макар и доста ограничена. Реалност е, защото почива на някакви закони и абстракции (физиката и др. в реалния свят), дава възможност за избор (психология, философия, икономика, политика и др. в реалния свят). Не се изчерпва с това описанието на грубото подобие на виртуален свят, което е софтуера. Някой може да се задълбочи повече.

Мислещата машина
По време на създаването на компютъра са се използвали механистични  подходи към разбирането на мисленето и ума. Тоест самия подход е предопределил човешкия ум да се изследва като машина. Когато се повява и машина, която използва някои от обясненията на човешкия ум, за да бъде създадена се ражда и мечтата за мислещата машина.

Реалността
Ние действително създаваме виртуална реалност за себе си, но тя е фалшива. Само хората, които съзнават изкуствеността и могат да я използват вместо да бъдат „омагьосвани“ от нея. Тази реалност колкото и сложна да става няма да доведе до истинско съществуване, до създаване на нова реалност. Липсва нужното знание и разбиране за това.
Скорошните развития в изучаването на мозъка и в близки науки отрекоха механистичния подход към изследване на мозъка. Въпреки това, това все още не се разпространило в засегнатите науки, но ще стане. От това следва, че и мислещата машина е невъзможна.

Ние не сме богове
Още от зората на появяването си човечеството се е учило, имитирало и копирало природата. Също така е използвало и въображението си да създава изкуствени неща като изкуството, религията, правото и отскоро и в математиката. Тази сила на въображението ни е накарала да си мислим, че можем да сме богове.
Водачите на компютърната революция решиха, че могат да станат богове. Все още лидерите в компютърния свят таят тази надежда, може би. Явно стана, че не е така. Просто създадохме много мощни инструменти. Сега усилията се насочиха в други области. В по-свързани с реалността, но се съмнявам, че и те ще ни направят богове.

Дали е възможно да станем някога богове и как?

Advertisements

§ 2 Responses to искаме да сме богове

 • Нещата отиват към имерсивна реалност – моментът, в който техносферата, натрупаните в мрежата данни и софтуерът, обработващ тези данни поглъщат все повече вниманието на хората и когато тези технологии започнат да създават нови слоеве на реалност. Това вече се случва – свързани мобилни устройства, всякакви видове сензори на всевъзможни места: ако 19-ти век е бил век на книгите, 20-ти – век на киното, то 21-ви е век на (компютърните) интерфейси.

  Интересно, това за отричането на механистичния подход за изследването на мозъка не го знаех. Поне в този вид. Изключва ли квантово-механистичния? Има ли някъде статии в мрежата по този въпрос?

  Последният въпрос е интересен, защото е многокомпонентен. От една страна какво е определението за „бог“? От друга – защо ни е да ставаме богове? (Малко шаркановско се получи май. 🙂 )

 • Георги каза:

  Съгласен съм с теб, но срещам „wake up calls“ от тази реалност, само не знам доколко се чуват. Защото за разлика от предишните медии, които изброяваш, тази реалност е интерактивна до степен на възможност за променяне или хакване от потребителя.

  Всъщност „отричане“ съм го написал пресилено, защото в науката се гради върху старото и то се само изменя и рядко или трудно отрича. Според мен процеса е в началото си с откритията в невробиологията и пробивите в изучаването на мозъка, отхвърлят се някои стари разбирания за човека основани на разбирането на мозъка. Например спора за nature vs nurture, се признава голямото значение на nurture. Не мога да ти дам статии, защото съм чел от различни места, които са писани от учени но не ги помня. Мога само да ти дам насока например, че се използва нелийнейност, контекстуалност, заема се от complexity теорията, това всъщност са влиянията от другите науки. Не съм много компетентен по въпроса, просто се е случвало да чета и гледам видеота по него, не съм се задълбочавал. За квантовата механика много малко знам, и не мога да ти отговоря.

  Последния въпрос предположих,че ще е неясен (от мързел е). Двете неща за които пиша са създаване на свят и интелигентни същества в него, повечето богове са го направили. Това не е моята представа за бог, но преобладаващата. Може да се разглежда и като върховния акт на творение, ако човека е атеист.

  А защо ни е да ставаме „богове“ ли? Защото това е върховна власт, аз поне за това се сещам, но може да има и други отговори свързани например с изследователския дух. Не е нужно даже да използваме думата богове, но реших, че тя описва най-добре нещата.

Какво мислиш ти за това?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading искаме да сме богове at времето.

meta

%d bloggers like this: