за мен Гугъл вече официално са зли*

14.05.2011 § има 1 коментар

*“We are not evil“ е мотото на Гугъл.
Днес попаднах на статията в Капитал  Студената война се разгорещи | Facebook организира черен PR срещу Google. Спорът е за обмена на потребителски данни между компаниите .
За Фейсбук си знам какви са, те не се опитват да се крият, но Гугъл изглежда са също като тях, само че се опитват скришом. Лошото е, че изглежда Гугъл има повече достъп до информация за нас от Фейсбук. Няма значение каква услуга ползвате, стига по някакъв начин Гугъл да може да я свърже със вас и да я запише в досието ви, което очевидно съществува. Очевидно, защото стартират услугата  Social Search. В нея имаше доста информация от услугите, които ползват някои от контактите ми в Gmail. Освен за тях имаше информация за техните контакти. За да видите и вие влезте в Google Account-a си и отидете на адреса  Social Search.
Лош, лош Гугъл! Не видях никъде възможност за отказване или спиране на тази услуга. Вместо да искат позволение те ни натрапват тази услуга. В маркетинга това е стария подход на push, казват, че новия маркетинг работи с идеята за pull, при която ти сам решаваш да ползваш услугата или да прочетеш рекламата например. В случая нямаш избор просто си част от тяхната услуга, независимо дали го искаш или не. Естествено така е по-лесно и за това зли. Вместо да питат те натрапват услугата. Така много бързо от съществуващите си потребители те ще съберат потребители на новата услуга. Така тя ще придобие повече стойност, ще е по използваема от потребителите, защото колкото повече хора са включени в услугата толкова по-използваема и привлекателна е новата услуга. Това не е да ви направи живота по-лесен или приятен. Това е, защото от известно време Гугъл се опитва да превърне в пари информацията, която знае за нас . Новата услуга е на същия принцип за правене на пари като Фейсбук. Да се извлече стойност, която да се превърне в пари от взаимоотношенията и връзките между потребителите. Колкото повече се засилват тези връзки и взаимоотношения, толкова повече се увеличава стойността им. Стойността им лежи например в простия принцип на препоръката. Например  Social Search обещава, че ще ви показва резултати от информацията за вашите контакти. Това е едни вид препоръка както и те казват от доверен източник. А колко хубаво за Гугъл би било, ако между другото в резултатите се появят и такива, които им носят пари и вие си мислите, че това е от доверен източник. Това е само един пример. Отношенията и връзките между контактите могат да се експлоатират и по други начини.
Това, което най ме разтревожи, въпреки че отдавна има знаци за информацията, която има Гугъл за мен, е това досие, което Гугъл е създал за мен. Не, не просто информация, която са събирали за мен, когато ползвам услугите им, а информация за мен и когато ползвам други, не притежавани от тях услуги.

Advertisements

§ One Response to за мен Гугъл вече официално са зли*

Какво мислиш ти за това?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading за мен Гугъл вече официално са зли* at времето.

meta

%d bloggers like this: