отговорност и риск

07.04.2011 § Вашият коментар

Оригинала може да се прочете в журнала на Паолу Куелю – Warrior of the Light Online

Отговорност и риск
Латинския корен на думата „отговорност“ („responsibility“) разкрива нейното значение: способността да отговориш, реагираш.
Отговорен воин е бил способен да наблюдава и тренира. Той е бил дори способен да бъде „безотговорен“: понякога се е оставял на ситуацията и не е реагирал.
Но той е научил своите уроци: той приема отношение, слуша някой съвет и е бил достатъчно смирен да приеме помощ.
Отговорния воин не е този, който поема тежестта на света върху раменете си, а по скоро успява да се справя с предизвикателствата на настоящия момент.
Естествено, понякога се страхува, когато е изправен пред важни решения.
„Това е твърде много за теб“ казва приятел.
„Давай, бъди смел.“ казва друг.
И неговите съмнения стават все по силни.
След няколко дни на мъчения, той се оттегля в ъгъла на палатката си, където обикновено медитира и се моли. Той вижда себе си в бъдещето. Той вижда хората, който ще спечелят и ще бъдат наранени от неговото отношение. Той не иска да причини безсмислено страдание, но също не иска да изостави пътя.
Тогава воина оставя решението да се прояви. Ако трябва да каже да ще го каже със кураж. Ако трябва да каже не, ще го каже без страхливост. Когато воина поеме отговорност, той спазва думата си.
Тези, които правят обещания и се провалят да ги спазват губят самоуважение и се чувстват засрамени от действията си. Живота на такива хора се състои в това да бягат. Те изразходват много повече енергия да не почитат думата си, отколкото воина на светлината използва да спази обещанията си.
Понякога и той поема глупава отговорност, която ще свърши с опасност. Той не повтаря точно това отношение – но дори и тогава той спазва думата си и плаща цената за това, че е бил импулсивен.
Естествено накрая чува неприятни мнения. Но преди да приеме каквото и да е, той винаги се опитва да да разбере дали човека даващ тези мнения се е справял по-добре от него. По принцип, тези които критикуват никога не са осъществили своята мечта: само победителите са толерантни и щедри.
Защо критикуват?
Защото за всяка стъпка, която воина се предвижва напред, критика остава една назад. Трудно е за критика да приеме, че някой е постигнал нещо, което той е смятал за непостижимо.
Това не означава, че той прави погрешните стъпки: той ще направи много грешки и това няма значение. Да правиш грешки е част от пътя, да поправяш грешките си е част от отговорността.
За да прави по-малко грешки, воина почива от време на време и се чувства щастлив с простите неща от живота. Той знае, че струните, които винаги са натегнати, евентуално започват да звучат фалшиво. Коне, които продължават да преодоляват препятствия евентуално чупят крак. Лъкове, които се огъват всеки ден не стрелят стрелите си със същата сила като преди.

Оригинала може да се прочете в журнала на Паолу Куелю – Warrior of the Light Online

Advertisements

Какво мислиш ти за това?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading отговорност и риск at времето.

meta

%d bloggers like this: