слънце недосегаемо (роман изповед) – 2 част впечатления

25.11.2010 § Вашият коментар

Впечатленията ми от първата част са тук.
По принцип „Слънце недосегаемо“ се определя като магически реализъм. Аз съм чел само два автора от този жанр и мисля, че не е магически реализъм, а научна фантастика. От магическия реализъм, който съм чел,митологичните и приказни същества си остават част от митовете за тях и са някак неясни мистериозни. Направо книгите са за нашата реалност, която се преплита с тази на мита. В „Слънце недосегаемо“ няма митове. Митичните същества са просто герои с имена от митовете, за които се крият идеите на Николай Теллалов. Вярно е, че змейовете и философията и поведението им са нещо непривично за реалността, в която живеем, но не е и невъзможно. Смятам, че е научна фантастика, защото през цялата книга се обсъждат теми като астрономия, календари, езици, организация на обществото,философия и още други научни теми.
Втората част на книгата е по-динамична от първата. Запознаваме се със змейовете и тяхното общество, което е организирано според философията на анархизма както я разбира автора. А това е, че промяната в обществото идва от индивида, не е налагана от обществото. Въпреки, че индивидуалността е нормата, по висшата норма е спазване правилата на обществото, но повече може да видите в книгата.
Змейовете не са представени като идеалния вариант на вид. Те са просто един вариант. Основното в тяхната философия е запазване на равновесието. Равновесието е моралния им ориентир, не кое е добро и зло.
Извадих няколко цитата, които в началото на втората част описват мирогледа на змейовете.

Трябва да узнаеш нещо важно за змейовете, Радославе. Да си змей, това значи да правиш разлика между себе си и своите настроения. Непрекъснато да осъзнаваш целта и насоката си на действие.Змеят е свобода, Радо, а свободата е от нищо да не изпитваш долния животински страх – страх от живота, което значи ужас пред смъртта, страх пред истината, което значи да си в плен на лъжата. Да си господар на чувствата и настроенията си, да си над тях! Тоест – да летиш високо! Естествено, като владееш емоциите, не значи да си безчувствен, напротив… Змейовете сме като с одрани кожи чувстваме твърде много. И затова сме развили способността да сме силни – за да го понесем. Не да се крием зад обезболяващи… Другото условие да не си просто люспеста твар, а шаркан, е да се водиш от тая повеля: „Следвай своята Съдба и не пречи на другите да вършат същото! Не бягай от Съдбата си, не търси чужди Пътища, не ги отнемай от никого. Упътвай, ала не мъкни никого по Пътя на неговата орис!“ Така се превежда на човешки Първият закон на шарканите.

Поетът е по-висш и издигнат от Воина, защото Твори… – промълви Алванд. – Поетът е стратег при война и Съзидател в мирно време. Понякога е по-напред в Пътя си от по-старшите възрасти да осъществи своята Съдба и да помогне на другите да го достигнат, без да се намесва в живота им… Малцина шаркани дорастват до Поети. Обикновено прескачаме този етап, това състояние е за единици, за Надарените, докоснати от Слънцето, както никой друг сред ятата и рояците. Поетите от нас са били богове в много светове и реалности.

Главните герои се променят и водещи стават два змея, приятели на Радослав, които се завръщат на Земята. Там виждаме сблъсъка между човешкия начин и този на змейовете. Автора ни обяснява какво е лошо според него в човешкия начин на живот и мислене. Същевременно много интересно се описва българската действителност.
Всичко накрая не завършва щастливо за всеки главен герой. Змейовете не са показани като съвършени, показни са вътрешните им битки и трудните избори, с които се борят. Въобще в „Слънце недосегаемо“ много земно Теллалов описва действащите лица в нея. Имах чувството, че автора като змейовете-шаркани безпристрастно пише за нещата в „Слънце недосегаемо“.
Романа има подзаглавие – роман изповед. Теллалов се описва в blogger профила си „пиша фантастика и измислям светове, в които бих искал да живея“. „Слънце недосегаемо“ е неговата изповед за тези негови светове и идеите му за живота и хората.
Книгата може да се прочете цялата, заедно с други неща на Теллалов на следващия адрес http://chitanka.info/lib/author/Николай+Теллалов 
Книгата на хартия може да се поръча от издателство „Човешката библиотека“ и от Интернет книжарниците. Повече на този адрес за поръчки – http://choveshkata.net/blog/?page_id=180 .

Advertisements

Какво мислиш ти за това?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading слънце недосегаемо (роман изповед) – 2 част впечатления at времето.

meta

%d bloggers like this: