слънце недосегаемо (роман изповед) – 1 част впечатления

12.11.2010 § 2 Коментари

Слънце недосегаемо, не е обикновена фантастика. Определено подобна книга не съм чел, а съм фен на жанра.
Получих я отдавна срещу обещание да напиша рецензия и все отлагах да я почна защото е на файл, и 584 страници. Изглежда е трябвало само да я започна. За едни ден изгълтах половината и си пиша мнението за тази половина – първата част. Като прочета другата половина пак ще пиша.
Действието се развива в първата част, отчасти в миналото на Земята, отчасти на планетата Кашeп в настоящето. На Земята виждаме части от миналото на Радослав (главния герой змей-човек). Много ми харесаха тези части и мисля автора има голям талант в тази насока, описването на отношенията и реалността в България. Това беше нещото, което ме залепи за екрана да чета.
В частите за Кашeп се описва, една необикновена планета. Необикновена е с начина на организиране на обществото  и с начина  на живот и самите  обитатели.
Николай Теллалов описва едно децентрализирано общество (с малки и много центрове на власт). Очевидно изразява своите желания за организацията на обществото. Той има блог на тази тема – АмР . А в едно интервю споменава, че вкарва политическите си възгледи в книгите си.  Начина на живот на обитателите на Кашeп е, че живеят в хармония със себе си и средата си. Прокрадва се темата за съдбата, която да следваш. Все още не ми се изяснило това. Самите обитатели са отчасти приказни герои, отчасти измислени видове. Интересен е погледа на Николай Теллалов върху тяхното еволюционно развитие. Няма да разказвам с подробности, но е измислено с голямо въображение. Света е описан допълнително в отделен раздел „бележки“. Описаните неща, като азбуката, измерването на времето и др. Имат достатъчна прилика с земните да се запиташ какво представляват всъщност земните и да получиш някакво прозрение за това. Фантастично, което ни кара да осъзнаем земното.
Цялото приключение на Радослав е заради любовта му към змеица, която се опитва да намери. Предполагам само, че тя е слънцето недосегаемо. Слънце, защото на Кашeп то се почита, то дава живот.
Радослав не е обикновен герой. Още на Земята той се проявява, като индивидуалист със свои собствени идеи за живота и нещата, които отстоява твърдо въпреки всичко.
Втората част на впечатленията е тук.

Update: След като завърших книгата се оказва, че епизодите от Земята, не са с Радослав, но да не ви развалям, четенето няма да казвам кой е героя в тях.

Advertisements

§ 2 Responses to слънце недосегаемо (роман изповед) – 1 част впечатления

  • Лилия каза:

    Ще очаквам с интерес продължението и развитието на Радослав -интересен герой, чувства се висока доза интелект и огромна решителност и сила

  • Георги каза:

    Не съм напълно сигурен, но това май ще е последната книга от змейската поредица. Иначе Радослав, наистина е доста интересен герой. За него сигурно ще пиша повече в следващите си впечатления.

Какво мислиш ти за това?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading слънце недосегаемо (роман изповед) – 1 част впечатления at времето.

meta

%d bloggers like this: