добри книги за HTML, Linux, Photoshop

13.04.2010 § Вашият коментар

Ще ви представя няколко книги, които ми направиха много добро впечатление. Общото между тях са 2 неща.

  1. Те са както аз обичам да казвам хардкор. Тоест не те водят за ръчичка. Трябва да четеш много внимателно, всяка дума е важна. Не са прекалено подробни. Казват точно това, от което имаш нужда и казват много, и в същото време най-същественото.
  2. В тях първо обясняват нужната теория за да разбереш нещата и след това ти показват как тази теория се използва. На мен така ми е по-лесно да уча. Всеки е различен и това може да не устройва всеки. Някои хора предпочитат да бърникат из нещата и след това да видят теорията. Аз, обаче, все още не съм виждал това в една книга.

Чел съм 2-3 книги за HTML. Всъщност не успях да ги прочета. Не издържах, стигах до 100ната страница и се отказвах. Книгата, която ме грабна и ме накара да я прочета се казва HTML Dog – Best-Practice Guide to XHTML and CSS . Много са добрите неща, които мога да напиша за нея. Освен споменатите неща в началото, хубавото в тази книга е:

  • За първи път срещнах обяснени подробно елементите на езика и закономерностите между тях, преди да се започне със запознаването с подробностите. Това е нещото, което най-много ми хареса.
  • Показва ти веднага техники за работа съобразени със съвременния начин (стандарти) на правене на страници.
  • Дава ти подсказки как да се оправяш по бързо с кода.
  • Много добре е подредена. Отначало обяснява основните положения и след това се задълбочава в основните елементи на една уеб страница. 

Това определено е най-добрата книга за HTML, която съм срещал. Освен това учи и на CSS като неразделна част от HTML. Всъщност не е за HTML, а още по-добре за xHTML, което е почти същото.
UPDATE: Смятам тази книга наистина за най-добрата, която съм срещал за HTML, но ви предупреждавам, че целта и не е да е изчерпателна и може би предполага някакво познаване на най-основните неща в HTML. Подзаглавието Best-Practice Guide to XHTML and CSS подсказва какъв е фокуса и.

Running Linux, 5th Edition е книгата, която ми помага най-добре да разбера Линукс. Няколко неща ми направиха впечатление.

  • Обяснява технологията и приложението преди да ти покаже как да я използваш.
  • Обяснява най-същественото, което трябва да знаеш, когато ползваш някаква функция или възможност. Не се чудиш това пък какво е, има го обяснено в книгата.

Все още не съм прочел книгата, но всеки път когато търся нещо в нея оставам напълно удовлетворен от обясненията.  Определено мисля, това е най-добрата книга за начинаещи в Линукс.

Real World Adobe® Photoshop® CS2: Industrial-Strength Production Techniques. Книгата е доста подробна близо 900 страници. Насочеността и е към професионалистите занимаващи се изображенията при нагласянето им за показване в Интернет или за печат. На мен ми беше полезна в предпечата. Ако сте се чудили как изглеждат толкова добре изображенията при печат или колко добре стоя в Интернет, тази книга дава отговори. Отговорите не са малко, все пак става въпрос за професионална работа. Добра книга, която обяснява теорията и след това приложението и. Определено я препоръчвам за книга за Photoshop за хора в предпечата или занимаващи се с уеб страници. Имам добри впечатления от серията книги Real World… .

Ще спомена още две книги за Photoshop. Споменавам ги , защото са специализирани в точно определени неща при работата с Photoshop, а това е рядкост. Заглавията им сами говорят за книгите.

  1. Adobe Photoshop Unmasked: The Art and Science of Selections, Layers, and Paths – задълбочено разглеждане на избирането на част от изображение.
  2. Real World Image Sharpening with Adobe Photoshop CS2: Industrial-Strength Production Techniques 

 Все още, всички тези книги могат да се намерят като пиратски копия.

Advertisements

Какво мислиш ти за това?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading добри книги за HTML, Linux, Photoshop at времето.

meta

%d bloggers like this: