електронните книги – заплаха или възможност

10.02.2010 § Вашият коментар

Интернет е мястото, което даде свобода на идеите и тяхното разпространение. Интернет е мрежата, тръбопровода или инфраструктурата, която позволява свободно разпространение на идеи. Разпространение на идеи 24 часа, достигащо навсякъде по Земята.
Книгите сами по себе си са идеи. Идеи свързани с емоции, философия, въобще със всяка страна на живота. С появата на Интернет изчезна нуждата от физическо тяло за разпространение на идеите. В случая, книгите. Не е нужно книгата да се печата. Не е нужно дори да е оформена добре според типографските правила, макар по-добре да е. Идеите в книгата са важни. Идеи, които могат да те накарат да плачеш, да се надяваш или да се радваш. Идеи, които ти помагат да научаваш неща, да се подобряваш, да откриваш нова гледна точка.
Под натиска на пиратството на книги, бизнеса с книги се променя. Започнаха да се продават електронни книги. И възникна конфликта. Трябва ли да са безплатни или по-евтини електроните книги?! Моето мнение е, че електроните книги трябва да са безплатни или с много ниска цена. Да се оформи една електронна книга, не се изискват толкова много разходи. Разпространението е почти безплатно. Съответно разходите за оформяне могат да са нула. Това става като се остави оформлението в ръцете на феновете или читателите. Кори Доктороу, показа, че е възможно с различните ремиксове на неговите книги, под Криейтив Комънс лиценз. Разпространението е лесно. Има толкова места в Интернет (торентите, гнутела, имуле и т.н), където може да се разпространи доста бързо книгата.
Идеите не са трудно достъпни и оскъдни като преди. Вече има борба за вниманието към твоята идея. Идеите не са нещо, което можеш да защитиш. Те се размножават и разпространяват по-лесно и от файловете на компютъра. Лекотата, с която можеш споделяш навсякъде и по всяко време ни доведе до това положение.
От какво ще печелят авторите на книги е винаги, задавания въпрос. Нещо подобно се случва и в бизнеса с музика. Там изникнаха идеи за това, че музикантите могат да печелят от живите си изпълнения, не от записите си. Подобно решение има и при книгите.
Първо искам да направя разделение на книгите. Книги за удоволствие и полезни книги, макар всички да са полезни по един или друг начин. Авторите на „полезните“ книги печелят от разпространението на знанието и идеите си. Те би трябвало да могат да правят или да учат на това, за което пишат. Така че, чрез книгите си те могат да привлекат нови клиенти. Има и още нещо. Човек, който for free допринася с нещо ценно за останалите хора, получава също for free. Какво точно, не мога да кажа, но определено мисля, че е така.
При книгите за удоволствие е възможно да се подходи по друг начин. Разпространението на безплатни или евтини електронни книги дава възможност за увеличаването на хората забелязали книгата и заради това увеличаване на популярността и. Книгите, които вече са популярни и имат заклети фенове печелят чрез физическата книга. Един фен би си купил тениска на групата, която харесва. По същия начин и феновете на книгата ще си купят физическата книга. Ще платят висока цена, ако книгата е красиво оформена и с включено изкуство, което те потапя повече в света на книгата или обекти (като тениската) имащи почитателска колекционерска стойност.

Това решение, от една страна не води до повече приходи. От другата страна обаче идеите получават повече внимание, което може да доведе до приходи не идващи директно от книгата.

Ако темата ти е интересна можеш да погледнеш следващите връзки:

Advertisements

Какво мислиш ти за това?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading електронните книги – заплаха или възможност at времето.

meta

%d bloggers like this: