бъдещето на комуникацията?

27.12.2009 § 2 Коментари

В този запис е видео презентация на идея от MIT Media Labs. Идеята е страхотна и малко идеалистична. Прави възможно автоматично записване и разпознаване на личната ти социална мрежа. Това картографиране на социалната ти мрежа ти дава достъп до социалната мрежа на твоя познат, който също има картографирана социалната си мрежа и т.н. По този начин се документират връзките от теб до човек, с който можеш да се запознаеш, чрез свои познати. Това е нещо, което все още не е направено. Ползите от картографиране на контактите ти и тези на твоите контакти и т.н. е голяма. Дава достъп до много възможности за получаване на ценна информация и възможности за сделка или някаква друга дейност като откриване на квартира или нужен продукт. На чисто теоретично ниво това е свързването на всеки със всеки, защото като цяло мрежата ти от познати може да те свърже със всеки в света, но проблема е, да знаеш как да стигнеш до този човек, чрез кой да кажем 35 връзки в социалната ти мрежа ще те свържат с него. Една глобална технологична мрежа! Това би променило много нещата в обществото, в което живеем. Много повече от компютъра и Интернет. Защото тази мрежа променя начина на функциониране на обществото. В филма „Аватар“ извънземните имаха биологична, не технологична мрежа, която ги свързваше с всичко живо по планетата. Там бе показано, че свързаността със всички и всичко води до повече отговорност, по разумни действия и по-голяма сплотеност между хората. Тази хипотетично макар и технологична мрежа може да има подобен ефект, ако бъде оставена да се развива.

Естествено има и обратната страна, лошите последици. Този софтуер от MIT Media Labs е подобен на Facebook. Само, че събира много повече информация за теб. Тази информация е огромна власт, в ръцете на този, който има достъп до нея. Това не е лесен за разрешаване проблем. На английски му викат privacy. Съответно идеята за глобално свързаното общество и глобалната мрежа може също да е опасна. Глобалната мрежа не е автоматично добра, тя е неутрална, за разлика от тази в „Аватар“. Последиците от нея зависят от намеренията на хората, които я използват. Дори малка група от злонамерени хора, могат да бъдат в ролята на унищожителен вирус както става в с вирусите в Интернет.

Следва видеото с презентацията на идеята за ползване на смартфоните. Тази идея все още е само в изследователските лаборатории.

Advertisements

§ 2 Responses to бъдещето на комуникацията?

 • Хубави идеи има сред академичния състав на MIT и съм ти благодарен, че информираш хората за тези неща.

  Единствено не стана много ясно по какъв начин устройството ще разбира в какъв контекст да постави даден твой познат.
  При физическа близост твоето и устройството на другия човек се активират и обменят информация, че вие двамата сте се запознали, примерно. Но как софтуерът ще прецени в коя група да сложи новия човек (семейство, университет, работа…), това не е много ясно, пък това е основното в цялата идея.

  Все пак този видеоматериал навява на различни размишления и най-вероятно ще потърся по-детайлна информация за проекта.
  Честита Нова година и между другото съпоставката с Аватар, според мен, е доста сполучлива 🙂

 • Георги каза:

  Първо се извинявам, за начина, по който се показват коментарите, но в момента не знам как да го оправя, а точно сега не ми се занимава да проучвам как ще стане.

  Благодаря, за положителния отзив! Относно въпроса ти аз имам предположение, което не е казано директно във видеото. Навсякъде споменават social context. Според този контекст, вероятно може да се зададе към какъв тип контакт да се прибави човека. Примера е със сбирката на земеделците.

Какво мислиш ти за това?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading бъдещето на комуникацията? at времето.

meta

%d bloggers like this: