think culture!

05.12.2009 § Вашият коментар

„Според културната относителност, една култура, няма абсолютни критерии, по които да определи действията в друга култура като „низши“ или „благородни“. Но всяка култура може и трябва да прави такива преценки на собствените си действия, защото нейните членове са действащи лица и наблюдатели“.

Клод Леви-Строс
фотограф: PedroRivas


Културната грамотност е нещо, за което се говори често, поне на Запад. Защото в една култура като българската може да има много подкултури и обособени други култури. Подкултури може да са тези на софиянци и провинциалисти, различните професионални групи и т.н. Обособените култури са култури от други етноси или хора живели в друга среда, като чужденци и завърнали се емигранти. Да разбереш другия е въпрос на културна грамотност. Във видеото в този запис, се говори за един от източниците, от където произлиза културата – митовете.
Няколко пъти съм преживявал косвен сблъсък с други различни култури. Преживяването е просветляващо. Виждаш, че друга гледна точка, друг поглед към света може да е също верен. Научаваш нещо от тази размяна на културни светове. Естествено има и лоша страна, която не съм преживявал – културния шок. Когато изведнъж ти се наложи да живееш и действаш според напълно неразбираем начин за теб.
Следващото видео е за културите и по точно за западната и индийската култура. В него се казват неща, които могат да променят света на всеки, замислиш ли се достатъчно.
Advertisements

Какво мислиш ти за това?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading think culture! at времето.

meta

%d bloggers like this: