готов ли си да се провалиш?

15.11.2009 § 2 Коментари

Заглавието на този запис, го търсих на английски в Гугъл преди няколко седмици. Исках да проуча този въпрос, нагласите при провал. Не намерих нищо конкретно, което да ми хареса. Всъщност се оказа, че съм чел за нагласите при провал, но просто друга е била темата. Забило ми се е в ума, нещо което тенисистката Магдалена Малеева каза по телевизията отдавна. „Ако не бях губила (проваляла се) толкова пъти, нямаше да съм където съм сега“.
По принцип има два основни вида нагласи при провал.
Единия е, когато провала се възприема като нещо постоянно. Проваляш се и не можеш да промениш нещата, след този провал ще има и друг и друг. При тази нагласа, не можеш да промениш причините за провала. Просто не го можеш или не ти се отдава даденото нещо. В случая провала се възприема като наказание за  липсата на качества, или липсата на способности, или умения. Провала в този случай е нещо, което е причинено от слабите ти страни, които има всеки човек и не можеш да промениш.
Втората нагласа за провала, е когато провала е нещо временно. Провалил си сега, може би още пет шест пъти, но това не означава, че няма да успееш някога. Провала е урок, не наказание. Провала ти показва, къде грешиш. Провала не те прави по-малко способен или по-малко качествен човек, той те прави човек с повече опит при намирането на решение на провала си.
Тази седмица попаднах на интересен материал за провала, който съм превел отдолу.

Какво е нещото, от което те е страх да не се провалиш в него?
Поемането на рискове, правенето на неща, които са извън твоята зона на комфорт или правенето на грешки? Чу въпроса „Какво би направил ако знаеше, че не можеш да се провалиш?”. Всъщност писателя и бизнесмен Ог Мандино отговаря много добре на този въпрос, „Утрои провалите си”
Какво би получил, като се опитваш да се провалиш?
Ти се учиш. Получаваш директно прозрение, което ще остане с теб повече отколкото ако прочетеш запис от блог като този. Може дори да е по-ефективно, ако си записваш каква е причината за провала.
Ти мина през това. Всеки път като се провалиш, научаваш малко повече за това, което можеш да поемеш. Научаваш повече за това кой си ти, и какво имаш в себе си. Осъзнаваш „Да аз мога да премина през това, оцелях това и сега съм готов за още” Знаеш, че бъдещето ще е страхотно.
Получаваш перспектива. Повечето от нещата, за които се тревожиш няма да се случат. Това е като да се страхуваш, да погледнеш под леглото с фенерче, защото се плашиш от това, което е там. Ако все пак погледнеш, за твое на-голямо учудване може да откриеш ….котката. Да, нещо ще стане, когато се опиташ, но когато всъщност се опиташ да се провалиш ще разбереш, че дори провалянето не е толкова лошо колкото си си мислел.
Спри да се тревожиш за това, което другите ще помислят. Ти се опитваш да направиш всички неща, в които смяташе, че ще се провалиш. Какво ще кажат другите да те спрат „  може да се провалиш”?. Вече си свободен да кажеш „да бе”
Какво мислиш за утрояването на провалите си?
Ако искаш да ги утроиш, не можеш да си позволиш да не опитваш. Проваляш се, изправяш се и го правиш отново. Продължаваш да опитваш, да се проваляш, докато не станеш толкова добър в това, че вече не ти прави впечатление. Тогава, когато се провалиш  в провалянето, ще си направил грешката да успееш. Да, не можеш да имаш всичко
.
Какви са най-добрите начини да се повалиш?
Прави нещата, които искаш да правиш. Колко е страхотно да се пуснеш по течението … провери, обаче, дали това е твоето течение. Ако правиш всичко, което всеки друг бунтовник прави, тогава това е толкова лошо колкото да правиш нещата по обичайния начин. Слушай собствения си глас.
Търси къде риска от това да не опиташ е по-голям от това да се провалиш. Имаш само един живот да живееш и той няма да се изживее сам без теб. Не свършвай живота си без да си направил така, че да не си го пропилял!
Винаги се изправяй и опитвай отново. Отдай се на това да продължиш. Ще отнеме време да се провалиш толкова пъти, колкото ти е нужно. Ако всеки път, когато се провалиш се изправяш ще ставаш всеки път малко по-добър.
Винаги е възможно да се провалиш, така че защо да се съпротивляваш? Впусни се в нещата, от които се страхуваш да се провалиш. Хората се учат най-добре чрез проба и грешка.
Направи грешките.
Никога няма си сигурен, че няма да се провалиш. Какво от това? Вместо да се опитваш да измамиш мозъка си, че провала е невъзможен, прегърни възможността от провал. Просто не си заслужава да живееш живота си уплашен от провала.
Така че, те предизвиквам да се опиташ да се провалиш.
Може пък да направиш грешката да успееш.

ИЗТОЧНИК

Advertisements

§ 2 Responses to готов ли си да се провалиш?

  • ипотпал каза:

    имаше някакво проучване според което след смъртта хората най-много се страхуват от провал. В САЩ има толерантност към провала и дори поговорка- Проваляй се бързо, проваляй се евтино и продъ;жавай натам

  • Георги каза:

    Всъщност, мисля, човека написал преведеното от мен е американец.

Какво мислиш ти за това?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading готов ли си да се провалиш? at времето.

meta

%d bloggers like this: