дигитална интелигентност

22.09.2009 § Вашият коментар

Създадената от Хауърд Гарднър, теория за многото видове интелигентност, се развива във времето. Накратко, той разделя на различни видове интелигентност, умствени дейности (не само мислене, но и възприемане и др.), които изискват различни умения или способност на мозъка. Например кинетична интелигентност, за движението на тялото ни, логично-абстрактна за неща като математиката и четенето и др. В Internet Evolution, попаднах на любопитно определение за нов вид интелигентност – дигиталната интелигентност. Ким Солез в статията си Digital Intelligence дава следващото определение за този нов, според него, вид интелигентност.
„Дигиталната интелигентност, не е свързана единствено с компютрите. Рибари в селска Индия, които използват клетъчни телефони да договарят цени може никога да  не са виждали компютър, но използват дигитална интелигентност. Дигиталната интелигентност се отличава със добри логически изказвания,  способност за вършенето на няколко неща едновременно, способността да откриват и използват възможни връзки бързо, да раздробяват информацията на отделни парчета и да създават от тези парчета нещо ново.“
Тази интелигентност, според мен, е предизвикана от новите начини на дигитална комуникация. Нещото, което ми направи впечатление е способността за абсорбиране и свързване на разпръснати парчета информация. Това всъщност, е начина, по който се учим в Интернет. А превръщането на тези поотделно безсмислени парчета информация в нещо смислено е начина, по който се създават нещата в Интернет. Откриването и използването на възможните връзки е нов вид отношения, които изникват. Свързване на хора, за да се постигне резултат или цел. Тези хора не ги свързва нещо лично като чувства и емоции. Тях ги свързват други неща. Променят се причините за общуването. Вече хората много по-лесно се свързват, ако им трябва съвет или диалог по някоя интересуваща ги тема. Съответно и са по-отворени за този тип комуникация. Този тип общуване се нарича networking.
Светла Ненова (Зеленогорова), която е завършила психология пише за „Аналогова и дигитална комуникация„. Представя интересни части от „Прагматика на човешкото общуване“. За цитираните автори  дигиталната комуникация е тази, която използва символи.
Advertisements

Какво мислиш ти за това?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading дигитална интелигентност at времето.

meta

%d bloggers like this: