ученето на фотошоп – мъките на начинаещия

01.08.2009 § Вашият коментар

Фотошоп е програма както за професионалисти така и за хора, които между другото искат да обработят някоя снимка. В нея има автоматизирани инструменти и техни еквиваленти, които изискват повечко познания и опит. Аз уча фотошоп с цел овладяване на професионалните му инструменти и възможности. 

Когато започвах с фотошоп бях очарован от това, което може да се направи с него и си виках „Ей това ще е страхотно, ако го мога“. Какво толкова една програма, вече мога да работя добре с Adobe lllustrator, QuarkXpress. Но се оказа, че тази програма не е като другите. 
Почнах с една книжка с подзаглавие Concepts and techniques. Разбрах, това което пише в нея, но понеже върви със DVD (което нямам), в което е половината от книжката не ми беше особено от полза. Отчаях се, защото не можех да кажа – това го разбрах как работи и мога да направя нещо с него. Почнах да си мисля, че няма да се справя с изучаването на фотошопа. Имах нужда от някаква теория (незнайно каква) освен обяснението на програмата, защото така само с обяснението на инструментите не получавах знания, които можех да използвам. Положих доста усилия с желание, а нищо не се получи. За кой ли път разбрах, че има и значение как полагаш усилията. Какво можех да направя в случая? Избрах си книга, която пишеше, че е една от най-добрите за начинаещи, а нещата не станаха.

Нямах представа какво да направя да се измъкна от тази задънена улица. Виждаше ми се доста трудна работа. Фотошопа изведнъж ми изглеждаше като програма, която могат да ползват само експерти на нивото, което исках. Въпреки това, аз продължих да чета. Този път книжката, която започнах беше с подзаглавие studio techniques. Препоръчваше се като най-добре написаната за начинаещи. 1/4 от книгата  беше на CD, което отново нямах.
Книгата се оказа наистина добра! Някои неща, които бяха на CDто не ми станаха ясни, но това, което ми трябваше го имаше. Започна да се вижда светлина, в края на тунела 🙂 . След като започнах да поразбирам нещо от професионалните възможности на фотошопа, разбрах че да мога готините неща с него, няма да е достатъчно да познавам само инструментите. Трябва и практика! Практиката се оказа е по-голямата част от научаването на тази програма. Вече, фотошоп не ми се струва толкова невъзможен, но знам че имам много още докато се науча да го ползвам добре.
Усилията до сега не се оказаха безполезни. Добих представа какво ми трябва да знам за да работя с фотошоп. Намерих си книги само по темите, които смятам за важни – как да избирам части от изображението,  работа с цветови канали и възстановяване, и ретуширане. Харесах си Professional Photoshop: The Classic Guide to Color Correction , която ще си купя по нататък от Амазон. Не е толкова скъпа от Амазон -57 лв без доставката (за нея има някакви отстъпки). В България, обаче същото издание на английски върви по 160 лв. Това е кожодерство!
Научаването на фотошоп отначало изглеждаше невъзможно на нивото, което исках. Сега виждам, че е възможно, но няма да е толкова лесно колкото си мислех, когато започвах.
Advertisements

Какво мислиш ти за това?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading ученето на фотошоп – мъките на начинаещия at времето.

meta

%d bloggers like this: