екстремно приспособяване на софутера

25.02.2009 § Вашият коментар


изображението е от thumbuki под този лиценз

Почти всичкия софтуер, който съществува е създаден да обслужва определена цел или няколко цели. Като се започне от Word или Writer програми с точно определени възможности за писане, оформяне и редактиране на текст. Можем да продължим с MySpace и Facebook уеб услуги или уеб софтуер с точно определени възможности, задоволяващи само точно нужди определени от възможностите на съответния софтуер. Този принцип, че софтуера ограничава потребителя в това, което прави важи за почти всичкия софтуер, независимо колко възможности този софтуер има. Потребителя може да има нужда от други неща в софтуера или някаква промяна в софтуера, която да улеснява работата и да му спестява време. Това е извън неговите възможности да създаде тези промени в софтуера. Дори потребителя може да има нужда от изцяло различен софтуер. На избора му се определя от това, която се предлага, а то не винаги отговаря на индивидуалните нужди на всеки.

Всеки има уникални нужди при работата си със софтуер. Всеки знае как да прави нещата, които върши със софтуера по-уникален начин. Начин, който задоволява нуждите му и изискванията на нещата, които върши със софтуер. Ако можех щях да направя промени, които съответстват на начина по, който ползвам компютъра и за каквото го ползвам. Дори и с малко, хората ползват по различни причини и начини компютрите си. Ако можех да приспособя компютъра си към нуждите ми, то аз нямаше да работя според нечия идея как да работя с компютъра. Аз щях да имам инструмент, който напълно отговаря на нуждите на задачите, за които го ползвам.

Според мен ще дойде време, когато хората ще могат да променят или създават до голяма степен софтуера, с който работят. Ще се появят такива програмни езици, които ще позволяват бързо и ефикасно решаване на нуждите на потребителите от самите тях. Тогава нормалната компютърна грамотност няма да се свежда до работа с офис пакет MS Office или OpenOffice.org. Тя ще изисква умения за промяна и създаване на софтуер или уеб страници. С Интернет положението е подобно. Все повече се засилва тенденцията за възможност сам да създаваш и приспособяваш уеб услугата, която ползваш.

Всичко написано до тук не съм си го изсмукал от пръстите. Една от основните причини за изводите, които съм си направил са нещата, които стават със софтуера с отворен код. Най-голямото постижение на движението за отворен код – Линукс е най-добрия пример. Линукс има толкова много варианти и всеки обслужва различни нужди. Някои от тези варианти оспорват възприетите от всички идеи за работа на софтуера. Така е с италианския проект ITSME. Кратко обобщение на идеята, която стои зад проекта и това, което правят можете да намерите в този документ. Друга причина за мнението ми е, че и сега съществува в почти всеки голям софтуер възможност за допълване на възможностите на софтуера, независимо дали е с отворен код или не, с така наречен програмен език на програмата. Почти никой от хората, които ползват този софтуер, не могат да прибавят истински възможности към програмата. Най много да автоматизират някои свои действия със софтуера. Работата с тези програмни езици към програмите обикновено се върши от софтуерни фирми. В Интернет най-много се шуми около социалните мрежи и създадения стандарт за писане на приложения за тях – Open Social.

Advertisements

Какво мислиш ти за това?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading екстремно приспособяване на софутера at времето.

meta

%d bloggers like this: