служителя в икономиката на знанието

05.02.2009 § Вашият коментар

Икономиката основана на знанието. Термин екзотичен и неясен. Два са според мен основните фактора в тази икономика – човешкия фактор и идеите.

Знанието се получава от информацията. Това, което пропускаме е, че човека трансформира информацията в знание. Този факт прави знанието оскъдно, защото то е продукт на умствен труд. От това следва, че за създаването на знанието са нужни други оскъдни ресурси – време, понякога платена информация, усилия, развити умения.

Уменията за работа с информация са ключови за придобиване на знанието. Съществуват множеството методики за обработване на информацията. Това умение е съществувало още от древността, но в съвремието е придобило все по-голямо значение. Например ,трябва да може да се определи самата форма на информационния източник какво може да ни каже за съдържанието и неговата цел, и съответно как правилно да го „разчетем“. Трябва да можем да синтезираме главните моменти и съответно, ако е нужно да се задълбочим в по-специфичното. Трябва да можем да анализираме до тук вече обработената информация, според контекста и, и според нуждите си. Понякога целта на автора е да ни каже нещо, но можем да открием нещо друго ценно в информацията. На края неизбежно е анализ на извършената работа до сега. анализ на процеса на работата и на достоверността на резултатите. Това е само пример за работа с информацията.

Това е умение, за което няма точна формула. Друг аспект от това е, че възприемането на информацията, зависи от човека, който я възприема. Това засяга възгледите, психическото състояние, нагласата, начина на мислене и т.н. на информиращия се.

Процеса на превръщане на информацията в знание е пресяването на информацията през нашето мислене и опит. Така информацията придобива вътрешно за нас реална практическа стойност. Става инструмент, с който можем да работим.

За разлика от информацията, знанието е още по неясен термин. Понеже няма определени правила за постигане на знание. Това е личен и субективен процес. Процес, който както писах вече зависи и от това какъв е човека, който придобива знание. Има някакво съгласие за качествата на човека усвояващ знание. Той не трябва да е самонадеян, трябва да умее да мисли критично, да има въображение за да може да доразвива информацията и идеите.

Advertisements

Какво мислиш ти за това?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading служителя в икономиката на знанието at времето.

meta

%d bloggers like this: